De gasprijzen stijgen tot ongekende hoogte en de urgentie om ons gasverbruik te verminderen is groter dan ooit. Maar hoe kunt u besparen op uw gasrekening zonder een fortuin uit te geven aan een nieuwe warmtepomp of isolatie? Hoeveel gas kan men besparen met een airco, en wat kost verwarmen met een airco per uur? In dit blogartikel verkennen we een onderbelichte, maar zeer effectieve oplossing: het verwarmen van uw huis met een airco.

Verwarmen met airco: de feiten op een rij

Ongeveer 75% van het totale gasverbruik in een gemiddeld huishouden gaat naar verwarming, 20% naar warm water en 5% naar het gasfornuis. Door de verwarming efficiënter te maken, kunt u dus aanzienlijk besparen op uw gasverbruik. Moderne airco’s, ook bekend als lucht-lucht warmtepompen, bieden hier een uitkomst. Ze werken op elektriciteit, kunnen zowel verwarmen als koelen, en zijn bijzonder efficiënt.

Verbruik van een airco bij verwarmen

De efficiëntie van een airco bij het verwarmen wordt uitgedrukt in de Coëfficiënt Of Performance (COP). Dit is de verhouding van de hoeveelheid verwarmingsenergie die wordt geproduceerd ten opzichte van de hoeveelheid elektrische energie die wordt verbruikt. Moderne airco’s kunnen een COP van 3 tot 4 halen, wat betekent dat voor elke kWh elektriciteit die ze verbruiken, ze 3 tot 4 kWh aan warmte kunnen leveren. Dit maakt ze aanzienlijk efficiënter dan traditionele elektrische kachels, die een COP van 1 hebben. In de regio’s Ridderkerk en Barendrecht kunt u ook gebruik maken van een Airco in Ridderkerk of Airco in Barendrecht.

Hoeveel gas kan je besparen door te verwarmen met een airco?

Een gemiddeld gezin van vier personen verbruikt ongeveer 1.700 kuub gas per jaar, wat neerkomt op een bedrag van € 5.100. Door over te schakelen op verwarmen met een airco kunt u minimaal 60% besparen op uw gasverbruik, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van € 3.060. Het installeren van drie airco systemen zou u ongeveer € 1.530 kosten per jaar aan elektriciteit, uitgaande van een verbruik van 90 cent per uur en een gemiddeld gebruik van 5 uur per dag. De netto besparing zou dan € 1.530 per jaar bedragen.

Thuiswerken en verwarmen met airco

Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis en hebben behoefte aan een comfortabele werkomgeving. Met een airco kunt u specifieke ruimtes in uw huis verwarmen, zonder het hele huis te hoeven verwarmen. Dit bespaart niet alleen op gas, maar ook op elektriciteit.

Milieuvriendelijkheid

Verwarmen met een airco is ook beter voor het milieu dan verwarmen op gas. Gas is een fossiele brandstof en de verbranding ervan produceert CO2, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Een airco daarentegen gebruikt elektriciteit, en als deze elektriciteit afkomstig is van duurzame bronnen, is de impact op het milieu nog kleiner.

Combineren met zonnepanelen

Het verwarmen met een airco wordt nog voordeliger als u ook zonnepanelen hebt. U kunt dan uw eigen elektriciteit opwekken om uw airco te laten draaien, wat de kosten verder verlaagt en de milieuvriendelijkheid verhoogt. Bovendien draagt deze combinatie bij aan de verduurzaming van uw woning, wat de waarde van uw eigendom kan verhogen. Het benutten van zonne-energie voor uw airco zorgt ervoor dat u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, wat leidt tot een grotere energieonafhankelijkheid en een kleinere ecologische voetafdruk.

Vragen? Neem contact op voor meer informatie

Verwarmen met een airco is een slimme, kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen. Met de stijgende gasprijzen en de urgentie om ons gasverbruik te verminderen, is het een optie die het overwegen waard is voor iedereen die op zoek is naar manieren om te besparen op hun energierekening en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verminderen. Heb je een vraag over het verwarmen van de woonkamer, kantoor of een andere kamer, zonder gebruik van gas? Wilt u bijvoorbeeld weten hoeveel kW een airco verbruikt bij het verwarmen per m3? Kijk verder op de website of neem contact op voor meer informatie, we denken graag met u mee. We zijn werkzaam in de regio Barendrecht, Ridderkerk, Dordrecht en Rotterdam.